Ca orice interventie chirurgicala, rinoplastia implica un anumit grad de risc. Cu toate acestea, cand este efectuata de un chirurg plastic experimentat, riscurile si complicatiile sunt rare si minore in general. Este important sa tineti cont ca rezultatele pot varia in functie de capacitatea de vindecare a fiecarui pacient si ca rezultatul final nu poate fi complet previzibil.
Dupa interventia de rinoplastie, pot aparea mici puncte rosii pe pielea nasului, datorate spargerii vaselor mici de sange. In ceea ce priveste cicatricile, acestea sunt putin vizibile atunci cand se utilizeaza metoda inchisa si foarte putin vizibile in cazul metodei deschise.
Rinoplastia secundara este o reinterventie chirurgicala realizata atunci cand rezultatul unei rinoplastii anterioare nu a fost satisfacator. Este important sa intelegem ca chiar si un chirurg experimentat nu poate garanta un rezultat perfect in chirurgia estetica a nasului. Complicatiile pot aparea in orice interventie chirurgicala, iar un rezultat nedorit nu inseamna neaparat un esec chirurgical. Cu toate acestea, un chirurg estetician poate depune eforturi pentru a evita complicatiile si rezultatele nedorite.
Rinoplastia secundara, precum si rinoplastia tertiara (reinterventii), are ca scop rezolvarea problemelor estetice si functionale ale nasului. Comunicarea eficienta intre pacient si chirurg este cruciala in aceste cazuri, astfel incat sa se stabileasca asteptarile si sa se inteleaga ce se poate si ce nu se poate obtine prin interventie. Procesul de vindecare poate duce la formarea de cicatrici si fibroza, ceea ce poate dificulta reinterventia.
In majoritatea cazurilor de rinoplastie secundara, este necesara utilizarea de cartilaj pentru diverse grefe, precum reconstructia aripilor nazale, a piramidei nazale, stabilizarea varfului sau augmentarea dorsului. Daca interventia anterioara a implicat prelevarea de cartilaj din sept si acesta nu mai este disponibil pentru a doua operatie, va fi necesara recoltarea de cartilaj din alte surse, cum ar fi urechea sau cartilajul costal, ceea ce implica noi incizii, prelungirea duratei operatiei si cresterea riscului de complicatii, precum si surse suplimentare de durere pentru pacient.
Rinoplastia secundara este extrem de dificila deoarece formele anatomice ale nasului s-au modificat si pot aparea cicatrici si complicatii care pot afecta functionalitatea. Pentru a rezolva problemele estetice si functionale, este necesara o intelegere a diferitelor tehnici chirurgicale, iar uneori poate fi necesara colaborarea in echipa.